En els darrers anys, s’han detectat diverses aparicions de rajades manta (Mobula mobular) a les costes catalanes, un fet que ha sorprès científics, pescadors i amants del mar. Tradicionalment associades a aigües més càlides de l’oceà Atlàntic o del Mediterrani sud-occidental, la seva presència al litoral català podria estar relacionada amb diversos factors ambientals i climàtics.
Un dels principals motius que expliquen aquesta arribada és l’augment de la temperatura del mar, conseqüència directa del canvi climàtic. Les aigües del Mediterrani occidental, incloses les catalanes, han registrat en els últims anys un escalfament progressiu que podria afavorir la presència d’espècies termòfiles com les rajades manta, que prefereixen aigües càlides i ben oxigenades.
A més, les rajades manta són animals pelàgics que poden recórrer llargues distàncies a la recerca d’aliment. La seva dieta es basa principalment en plàncton i petits peixos, de manera que un increment de la productivitat marina —per exemple, degut a canvis en les corrents marines o a una major presència de nutrients a la zona— podria estar afavorint la seva arribada al nostre litoral.
També cal considerar la possibilitat que la seva presència no sigui del tot nova, sinó que hagi estat infradetectada fins fa poc. Gràcies a l’augment d’activitats com el submarinisme recreatiu i la fotografia marina, avui dia és més fàcil registrar i identificar aquestes espècies quan apareixen.
Tot i que no es considera una espècie perillosa per als humans, la seva presència genera interès i curiositat. Alhora, recorda la necessitat de vigilar de prop els canvis en la biodiversitat marina i de promoure la recerca científica per entendre millor com el canvi climàtic i altres impactes humans estan transformant els ecosistemes costaners.
En definitiva, l’arribada de rajades manta a les costes catalanes podria ser un símptoma més dels canvis profunds que està experimentant el nostre mar. Aquest fenomen, lluny de ser anecdòtic, hauria de servir com a estímul per continuar observant, protegint i valorant la riquesa marina del Mediterrani.