Les ODS són els Objectius de Desenvolupament Sostenible impulsats per les Nacions Unides dins l'Agenda 2030. Són un conjunt de 17 objectius globals que tenen com a finalitat erradicar la pobresa, protegir el planeta i garantir una vida digna per a totes les persones, d’aquí al 2030.
Aquests objectius serveixen com a guia per a escoles verdes per tal d’alinear les seves actuacions amb una visió global de sostenibilitat.
Els ODS són una evolució dels anteriors Objectius del Mil·lenni (ODM), que es van establir l’any 2000 amb vuit grans objectius per al desenvolupament humà (com reduir la pobresa extrema, l'analfabetisme, o la mortalitat infantil).
Davant els nous reptes globals —canvi climàtic, desigualtats creixents, pèrdua de biodiversitat, guerres, crisis migratòries...— les Nacions Unides van veure la necessitat de definir una agenda més àmplia, integradora i universal.
Així, el 25 de setembre del 2015, els 193 països membres de l’ONU van aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que inclou els 17 ODS.
Els ODS tenen com a gran motivació millorar la qualitat de vida de totes les persones del planeta dins els límits ecològics, garantint un futur digne i sostenible per a tothom.
Els tres pilars bàsics d’aquesta transformació són:
- Sostenibilitat ambiental (protegir el planeta, frenar el canvi climàtic, conservar els ecosistemes)
- Justícia social (reduir desigualtats, garantir drets humans, educació i salut per a tothom)
- Desenvolupament econòmic equitatiu (crear oportunitats laborals dignes i sostenibles)
A diferència dels ODM, els ODS:
- Són universals (afecten tots els països, no només els empobrits
- Són integradors (combinen medi ambient, societat i economia)
- Requereixen la implicació de tothom (governs, empreses, ciutadania i educació)
Els ODS funcionen com un compromís global que marca què cal fer abans del 2030 per garantir:
- La pau
- La prosperitat
- La protecció del planeta
Cada objectiu inclou metes específiques (un total de 169) que permeten mesurar els avenços i orientar les polítiques públiques i educatives.
En properes publicacions anirem explicant les diferents ODS