Escolàpies Figueres

CEMENTIRI RADIOACTIU

 
Entre 1946 i 1990, diversos països europeus van abocar més de 200.000 barrils amb residus radioactius al nord-est de l’oceà Atlàntic, a més de 4.000 metres de profunditat i a uns 600 km de la costa de França. Aquests contenidors, segellats amb betum o ciment, contenien materials radioactius de baixa i mitjana activitat, com ara guants o equipament de laboratori.


Ara, 80 anys després, França lidera la missió científica NODSSUM per localitzar aquests barrils, analitzar-ne l’estat i estudiar l’impacte ecològic que podrien tenir. La iniciativa, impulsada pel CNRS, Ifremer i l’Autoritat de Seguretat Nuclear i de Radioprotecció francesa, començarà el juny de 2025.


La primera fase de la missió consistirà a cartografiar una àrea de 6.000 km² del fons marí amb tecnologia de sonar i el vehicle submarí autònom UlyX. Es recolliran mostres d’aigua, sediments i fauna per detectar la presència de radionúclids i avaluar-ne els efectes sobre la biodiversitat marina.


Els resultats d’aquesta expedició inicial serviran per planificar una segona fase, centrada en l’anàlisi directa dels barrils mitjançant submergibles tripulats o robots amb braços mecànics. La missió forma part del projecte PRIME RADIOCEAN, que vol aprofundir en la comprensió dels riscos ambientals dels residus nuclears i millorar-ne la gestió futura.


Article original