Impacte ambiental
Els pellets van començar a arribar a les platges de Galícia, estenent-se posteriorment a Astúries, Cantàbria i fins i tot al País Basc. Aquests microplàstics no són biodegradables i poden romandre al medi durant dècades. A més, poden absorbir contaminants tòxics presents a l’aigua, com els PCB o els DDT, i ser ingerits per la fauna marina, confonent-los amb aliment, la qual cosa pot provocar bloquejos intestinals o intoxicacions .(Wikipedia, RTVE)
Resposta institucional i social
Les autoritats gallegues i asturianes van activar plans d’emergència per fer front a la contaminació. Centenars de voluntaris es van sumar a les tasques de neteja de les platges afectades. Tanmateix, la resposta inicial va ser criticada per la manca de coordinació i transparència entre les administracions implicades .(SEO.org)
La Fiscalia de Medi Ambient d’Espanya va obrir diligències per determinar les responsabilitats legals de l’incident .(EFE)
Canvis legislatius a la Unió Europea
Com a resposta a aquest desastre, la Unió Europea ha acordat implementar una nova legislació per reduir la contaminació per pellets de plàstic. Aquesta normativa, encara pendent de ratificació, regularà estrictament la gestió dels pellets al llarg de tota la cadena de subministrament, incloent-hi el transport marítim. Les empreses hauran d’implementar plans de gestió de riscos i obtenir certificacions independents .(El País)
Conclusió
El vessament de pellets del Toconao ha posat en evidència la vulnerabilitat dels nostres ecosistemes marins davant la contaminació per microplàstics. Aquest incident subratlla la necessitat d’una regulació més estricta i d’una millor coordinació internacional per prevenir futurs desastres ambientals.(euronews)